• 08508850122
  • info@bilimnettasarim.com

Ağ nedir ve ağ topolojileri

Ağ Nedir ?

Kişisel bilgisayarların birbirlerine fiziksel olarak bağlanması ile oluşan ortama ağ (network) denilir. Bilgisayar ağları kişilere ve kurumlara birçok avantaj sağlar.
Birçok kurum yaygın ofislere sahiptir. Bu yaygın ofisler arasında günlük olarak veri değişimine ihtiyaç vardır. Kurulacak bir ağ bu ortamı sağlayacak ve verilerin kurumdaki tüm çalışanlar tarafından kullanılabilmesini sağlayacaktır.
Kurulacak ağ kaynakların paylaşımını sağlayacaktır. Tek yazıcının şebekedeki tüm kullanıcılar tarafından kullanılabilecektir.
Ağ konfigürasyonu aynı zamanda ağ topolojisi olarak ta adlandırılır. Ağ topolojisi ağın fiziksek olarak bağlantı şeklidir.

AĞ TOPOLOJİLERİ

HİYERARŞİK TOPOLOJİ (TREE) : En üstteki terminal ağın kontrol noktasıdır. En üst terminal bir mainframe yada sunucu olabilir. Tüm veri trafiğini yönlendirir. Yeni terminaller kolayca eklenebilir. Ancak üst terminal arızalanırsa tüm sistem susar.
YATAY TOPOLOJİ(BUS) : Yerel Alan (LAN) ağlarında yaygındır. Tüm ağda tek veri hattı vardır. Hatta bir arıza olursa tüm ağ çöker.
YILDIZ TOPOLOJİ(STAR) : Veri iletişim sistemlerinde en çok kullanılan topolojidir. Hiyerarşik topolojiye göre fazla dağıtık bir yapısı vardır. Ortadaki cihaz diğer terminallere verilerin yönlendirilmesinden sorumludur. Yatay topolojiden farkı arızalı hat sadece hattaki bilgisayarı etkiler.

HALKA TOPOLOJİ(RING) : Verilerin akış şekli itibarıyla halka topoloji olarak adlandırılır. Genelde veri akışı tek yönlüdür. Bir istasyon veriyi alır ve bir sonraki istasyona aktarır. En önemli problem hat problemidir.

SARMAL TOPOLOJİ(MESH) :En belirgin özelliği hat problemlerinin alternatif hatlarla giderilmesidir. Pahalı bir çözüm olmasına karşın güvenirlilik açısından tercih edilebilir. Daha çok geniş alan ağlarında (WAN) kullanılır.

Düşünceni Paylaş